Anadolunun ən ləzzətli balı izində – FOTOLAR


Türkiyənin zəngin və müxtəlif flora və faunası türk mətbəxinin qədim kulinariya ənənələrinə böyük təsir göstərmişdir. Anadolunun müstəsna balı, hər biri özünəməxsus mənşəyini əks etdirən ləzzətli dad və çalarlarda mövcuddur. Bu nəfis bal məşhur türk səhər yeməyi və desertlərində mühüm rol oynayır. Üstəlik, Türkiyənin ən yaxşı bal istehsalı ilə məşhur olan müxtəlif istiqamətləri təkcə kulinariya mükəmməlliyi mərkəzləri deyil, həm də misilsiz təbii gözəllikləri və zəngin tarixi və mədəni irs sərvətlərini təqdim edir. Türkiyənin ən mənzərəli bal cığırları ilə yola çıxmaq unikal dad, şəfa və kəşflər axtaranlar üçün orijinal və zənginləşdirici təcrübə vəd edir.

Datça: Kəklikotu, Şam və Badam Balı

Egey və Aralıq dənizinin qovşağında yerləşən Datça yarımadası təmiz çimərlikləri və təmiz havası ilə diqqət çəkir. Muğla vilayətində yerləşən, kəklikotu və şam ətirli Datça Türkiyənin dinc istirahət mərkəzi və məşhur mavi kruiz məkanıdır. Bölgənin zeytun və badam bağları rayona bir çox qastronomik faydalar təmin edir, bölgənin bol kəklikotu bitkiləri və şam ağacları bölgənin unikal bal növlərinə töhfə verir. Datça və ətrafının ən məşhur çiçək ballarından biri olan kəklikotu balı, saf kəklikotu çiçəklərinin mahiyyətini toplayan arılar tərəfindən istehsal olunur və parlaq rəngi, kəklikotu ətri və ağız büzən, lakin şirin dadı ilə seçilir. Şam balı çiçək balından daha tünd rəng tonu və daha ətirli qoxuya malikdir. Bundan əlavə, erkən yazda açan badam ağacı çiçəklərindən polen toplayan arıların istehsal etdiyi bal açıq rəngli və orta şirin, şirin, enerji verən bir qoxuya malikdir.

Qaçırmayın: Gün ərzində təmiz sularda üzə biləcəyiniz Datçada yarımadanın ucunda yerləşən Knidos Qədim Şəhəri üzərində gün batımını izləməyi unutmayın. Datça, həmçinin əla türk şərabları ilə birləşdirilmiş ləzzətli dəniz məhsulları da daxil olmaqla, geniş kulinariya təcrübələri təklif edir.

Anzer yaylasının möhtəşəm balı

Türkiyənin şimal Qara dəniz sahili təpələrin və dağların zirvələrini bürüyən yamyaşıl zümrüd yaylaları ilə mavi və yaşıl möcüzələr diyarıdır. Rəngarəng vələs, cökə, şabalıd və qızılağac ağaclarına ev sahibliyi edən Rizə həm Türkiyənin çay vahası, həm də dünyaca məşhur Anzer balının vətənidir. Kaçkar dağlarının ətəyində yerləşən Anzer yaylasında istehsal edilən Anzer balı nəfəs kəsən təbiət gəzintiləri və təmiz hava təqdim edir. Dəniz səviyyəsindən 2300-3000 metr yüksəklikdə yerləşən yaylada bol yabanı çiçək bitkiləri var və bu zəngin bitki örtüyü Anzer balına özünəməxsus ləzzət verir. Əlli-altmışı bölgənin yerlisi olan 400-dən çox gül növünün tozcuqları ilə qidalanan Qafqaz arılarının yetişdirdiyi Anzer balı da coğrafi göstərici ilə qeydə alınıb. Avqustda yığılan Anzer balı üçün may ayından iyun ayına qədər yaylağa pətək qoyulur.

Qaçırmayın: Yaşıl cənnət Rizə, uca bir yaylada səhər yeməyindən həzz almaq, çay məhsullarını müşahidə etmək, Fırtına çayında rafting etmək və bölgənin xalq rəqsi olan “horon”a baxmaq kimi orijinal təcrübələr təqdim edir.

Yüksək Prolinli Ərzurum Balları

Qara dənizdən cənuba doğru hərəkət edərək, Anadolunun ən qədim yaşayış məskənlərindən biri olan Ərzuruma gələcəksiniz. Tortum gölü, Nərmanın Pəri Bacaları və İspir Yeddi Gölü kimi təbiət gözəllikləri ilə əhatə olunmuş bu sevimli şəhər tarix və təbiətin valehedici birləşimini təqdim edir. Gözəl təbiəti ilə yanaşı, ərazi hündür relyefi və çoxlu endemik bitki növləri sayəsində bal istehsalı mərkəzidir. Karayazı və Palandöken bal istehsalında önə çıxan rayonlardır: xüsusilə bölgədə bol olan yabanı biyan bitkisindən hazırlandığı üçün “Geven” balı kimi tanınan Palandöken balı ilə diqqət çəkir. Tərkibində yüksək prolin olan “Geven” və “Karayazı” balı da ləzzətli üzvi Ərzurum səhər yeməyinin əsas tərkib hissəsidir.

Qaçırmayın: Ərzurumun Əziziyə və Məcidiyə qalalarından nəfəs kəsən panoramik mənzərələr var, eyni zamanda şəhərin Çifte Minareli Mədrəsəsi (Çifte Minareli Medrese) və Üç Türbeler (Üç Türbə) kimi tarixi yerləri də görülməyə dəyər. “Çağ kababı” və “kadayıf dolması” kimi yerli yeməklərin dadına baxa bilərsiniz.

Çöl çiçəklərindən ətir: Qars balı

Turistik Şərq Ekspresinin son dayanacağı və Türkiyənin məşhur qış şəhəri Qars, yüzdən çoxu endemik olan 1600-dən çox çiçəkli bitkinin olduğu bir vahadır. Bu səbəbdən ərazidə bal istehsalı qədim dövrlərə gedib çıxır. Coğrafi əlaməti olan şəhər məhsullarından biri olan Qars balı minlərlə çöl çiçəklərinə bənzəyən ətri, açıq rəngi və ləzzəti ilə məşhurdur. Ənənəvi üsullarla nəsillərdən-nəslə ötürülən Qars balı məşhur Qars səhər yeməyinin əsasını təşkil edir; Bu yemək də adətən bölgədə istehsal olunan əla pendirlərlə bəzədilib. Şəhərin kulinariya zənginliyini kəşf etmək üçün tarixi Süvari Bastionunda yerləşən Türkiyənin ilk tematik Pendir Muzeyi olan Qars Pendir Muzeyini ziyarət edə bilərsiniz. Siz həmçinin ləzzətli pendirlər və süd məhsulları istehsal mərkəzi olan və kiçik, füsunkar pendir muzeyinin yerləşdiyi Boğatəpə kəndini də ziyarət edə bilərsiniz.

Qaçırmayın: Qars Türkiyənin ən unikal qədim şəhərlərindən biri və YUNESKO-nun Dünya İrsi Saytı olan Ani Qədim Şəhərinin yaxınlığındadır. Qarsa qatarla səyahət də gözəldir, xüsusən qış aylarında. Qarsda olarkən, orijinal Baltik üslublu binaları müşahidə edə və şəhərin xüsusi yeməyi olan qaz ətini dadmaq olar, adətən dadlı türk şərabları ilə süfrəyə verilir və yerli əyləncələrlə müşayiət olunur.


MANŞET XƏBƏRLƏRİ