Yeni il gecəsi sevdiklərimizlə xoş süfrələrdə görüşdüyümüz özəl gündür.
Turkustan.az xəbər verir ki, bayramlar zamanı həddindən artıq yemək və qeyri-sağlam seçimlər etmək yeni ilin ilk gününü məhv edə bilər; Mədə problemləri, qan şəkəri balanssızlığı və enerji çatışmazlığı kimi problemlər sağlamlığımızı ciddi təhlükə altında qoya bilər.
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Elif Gizem Oğuz, yüksək kalorili qidaların və şəkərli içkilərin həddindən artıq istehlakından qaçınılması lazım olduğuna diqqət çəkib.
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Elif Gizem Oğuz yüksək kalorili qidalanmanın həm həzm sistemini gərginləşdirəcəyinə, həm də uzun müddətdə çəki nəzarətinə mənfi təsir edəcəyinə diqqət çəkdi.
Oğuz, "Yeni il süfrəsini sağlam və yüngül alternativlərlə tarazlaşdırmaq, yeni ili qarşılamaq üçün enerjimizi artırır. Diqqət etməmiz lazım olan ən vacib məsələ porsiyaya nəzarət və sağlam alternativlərə yönəlməkdir" deyən Oğuz, 8 mühüm qaydanı açıqladı. Həmin qaydalar bunlardır.
Kiçik qəlyanaltılar SEÇİN
Kartof çipsləri və qaymaqlı souslar kimi yüksək kalorili və yağlı qəlyanaltılar əvəzinə; Yerkökü, xiyar və qırmızı bibər kimi tərəvəzlərə üstünlük verin. Bu seçimlər həzmi asanlaşdırır, çünki onlar aşağı kalorili və vitamin və liflə zəngindirlər. Bundan əlavə, yüngül qəlyanaltılar sayəsində mədənizi çox doldurmadan əsas yeməyə rahat başlaya bilərsiniz.
YENİ İL MƏZƏLƏRİNİ ÖZÜNÜZ HAZIRLAYIN
Hazır qəlyanaltılar almaq əvəzinə, sağlam və yaradıcı reseptlərlə öz qəlyanaltılarınızı hazırlayın. Məsələn, yoqurtlu çuğundur salatı, avokado humus və ya qovrulmuş tərəvəz püresi kimi variantları seçə bilərsiniz. Bu az kalorili, qidalı və dadlı qəlyanaltılar süfrənizi şənləndirəcək.
SALATINIZI RƏNGLİ VƏ MÜXTƏLİF EDİN
Yeni il süfrənizdə mütləq bol tərəvəzli salat olsun. Kahı, kök, çuğundur və nar kimi inqrediyentlərdən ibarət rəngli salat süfrənizə vizual cazibə qatır və tərkibindəki lif sayəsində uzun müddət toxluğu təmin edir. Bundan əlavə, salatın mədəyə toxluq hissi verməsi digər yeməklərdən daha az istehlak etmənizə kömək edir və kalori nəzarətini dəstəkləyir.
QIZARTMA YERİNƏ MANQALDA YA DA SOBADA BİŞİRİN
Qızardılmış qidalar yüksək yağ tərkibinə görə həzmi çətinləşdirməklə yanaşı, mədənizi də narahat edə bilər. Bunun əvəzinə sobada və ya qrildə bişmiş hinduşka, balıq və ya tərəvəzləri seçə bilərsiniz. Bu üsullar yeməyin təbii dadını qoruyub saxlasa da, əlavə kalori qəbulunun qarşısını alır və daha yüngül yemək təcrübəsi təqdim edir.
ŞƏKƏRLİ VƏ AĞIR DESERTLƏRDƏN UZAQ OLUN
Yeni il desertləri üçün şərbət və ağır desertlər yerinə südlü desertlər və ya meyvə əsaslı yüngül alternativləri seçin. Məsələn, süddən hazırlanmış pudinq və ya təzə meyvələrlə bəzədilmiş çia pudinqi yaxşı seçim ola bilər.
Oğuz, "Bu cür desertlər həm şirinliyi doyurur, həm də mədənizi narahat etmədən yeməyi yüngül notda bitirməyinizə kömək edir" dedi.
PORSİYALARA NƏZARƏTDƏ DİQQƏTLİ OLUN
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Elif Gizem Oğuz, Yeni il ərəfəsində fərqli yeməklər dadmaq istəyirsinizsə, porsiyonlarınızı kiçik tutmağa diqqət etməli olduğunuzu ifadə edərək, “Hər yeməkdən bir porsiya yemək müxtəliflik yaşamağınıza imkan verir və mədənizi doldurmur. Mədə pozğunluğunun və lazımsız kalori qəbulunun qarşısını almaq üçün xüsusilə çox porsiya nəzarəti vacibdir"-deyə, bildirdi.
YAVAŞ YEMƏYƏ DİQQƏT EDİN
Yeni il süfrəsində yeməkləri tez istehlak etmək əvəzinə yavaş-yavaş yeyin. Bu, daha az yemək və yeməkdən daha uzun müddət həzz almağa imkan verir. Yavaş yemək də həzmi asanlaşdırır və mədə problemlərinin qarşısını alır. Söhbətə və yeməyə bərabər vaxt vermək gecə boyu enerjinizi tarazlaşdıracaq və yüksək səviyyədə saxlayacaqdır.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az