Bu qidalarla xərçəng riskini azaltmaq olar - SİYAHI


Müəyyən qidaların müntəzəm qəbulu kolorektal xərçəngə tutulma riskini təxminən 30% artıra bilər.

Turkustan.az xəbər verir ki, kişilərdə xərçəng riskini azaltmağa kömək edən qidalar arasında əsasən aşağıdakılar tövsiyə olunur:

Antioksidantlarla zəngin qidalar

Yaşıl çay: Tərkibindəki katexinlər xərçəng hüceyrələrinin inkişafını yavaşladır.

Qarağat və yabanı meyvələr: Antioksidantlarla zəngin olması səbəbilə hüceyrələri qoruyur.

Zülal mənbələri

Yağsız ət və quş əti: Toyuq və hinduşka kimi yağsız proteinlər qırmızı və işlənmiş ətin daha sağlam alternativləridir.

Dəniz məhsulları: Omega-3 yağ turşuları iltihabı azaldır və bəzi xərçəng növlərinin qarşısını ala bilər.

Bitki əsaslı qidalar

Qoz-fındıq və toxumlar: Lif və sağlam yağlarla zəngin olan bu qidalar xərçəng riskini azaldır.

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər: İspanaq və kələm hüceyrə sağlamlığını dəstəkləyir.

Süd məhsulları

Az yağlı süd və kəsmik: Kolon xərçəngi riskini azalda bilən kalsium tərkiblidir.

Zəncəfil və sarımsaq

Hər iki bitki iltihabı azaldır və hüceyrə zədələrinə qarşı qoruyucu təsir göstərir​. /Milli.Az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ