Son zamanlar sürətlə yayılan çiy qidalanma tendensiyası tərəvəzləri bişirmədən istehlak etməyin onların qida dəyərini artırdığını və orqanizmə daha faydalı olduğunu müdafiə edir.
Turkustan. az xəbər verir ki, Lakin araşdırmalar göstərir ki, bu, bütün tərəvəzlər üçün doğru deyil. Beləliklə, hansı tərəvəzləri çiy, hansını bişirmək daha yaxşıdır?. Çiy qidalanma son zamanların ən populyar tendensiyalarından biridir.
“Bişirsən öldürürsən” fəlsəfəsi ilə fəaliyyət göstərən çiy qidalanma hərəkatı tərəvəzlərə qaynama, sote, qızartma, qril və ya bişmə kimi üsullarla istilik verilməsinin onların qida dəyərini aşağı saldığını iddia edir: "Bəli, müəyyən bişirmə üsulları bir çox tərəvəzdən aldığınız qidaları azalda bilər, lakin bu o demək deyil ki, bişirmə həmişə daha pis nəticələr verir. Əksinə, yemək zamanı tətbiq olunan istiliyin təsiri orqanizminizdə bəzi qida maddələrini və digər faydalı birləşmələri artırır"deyə, Oreqon Dövlət Universitetində çalışan nutritionist Dr.Emili Ho bildirib.
Bu cür tərəvəzlərə ispanaq, sarımsaq, göbələk, kök, soğan, çuğundur, lobya, pomidor, kələm və digər bu kimi tərəvəzlər aiddir.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az