Araşdırma: 60 yaşından sonra bu qidaları istifadə etməyin


60 yaşdan sonra sağlam qidalanma vərdişlərinə diqqət yetirmək böyük əhəmiyyət kəsb edir. Mütəxəssislər işlənmiş qidaları bu yaş qrupundakı şəxslərin qətiliklə istehlak etməməli olduğu yeganə qidalar siyahısına salır.

İşlənmiş qidalar çox vaxt yüksək miqdarda duz, şəkər və əlavələr ehtiva edir. Bu komponentlər sağlamlığa mənfi təsir edərək, piylənmə, ürək xəstəlikləri və diabet riskini artırır.

Yeməkləri qorumaq, dadını artırmaq və ya daha uzun müddət saxlana bilməsi üçün aparılan emal prosesi xüsusilə vacibdir.

Yaşlı insanlar üçün zərərli olmasının bir çox səbəbi var.

Bu qidaların tərkibində çox vaxt yüksək duz var, bu da yüksək təzyiq və ürək xəstəliyi riskini artırır. Aşağı qida dəyərinə görə, yaşlıların kifayət qədər vitamin, mineral və lif qəbulunu təmin etməsini çətinləşdirir; Bu, immunitet sisteminin zəifləməsinə səbəb ola bilər.

Yaşı 60-dan yuxarı olan şəxslər külçə, pastırma, kolbasa, kolbasa və hisə verilmiş ət kimi emal olunmuş məhsulları yeməkdən mütləq imtina etməlidirlər.

Yüksək duz tərkibi: İşlənmiş qidalar çox vaxt yüksək miqdarda duz ehtiva edir. Bu, yaşlı insanlarda yüksək qan təzyiqi və ürək xəstəliyinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, yaşlıların böyrəkləri bu cür duz yüklərinə dözməkdə çətinlik çəkə bilər.

Aşağı Qida Dəyəri: Emal edilmiş qidalar ümumiyyətlə vitaminlər, minerallar və liflə zəngin qidalardan daha aşağı qida dəyərinə malikdir. Bu, yaşlı insanların adekvat qida qəbulunu təmin etməkdə çətinlik çəkməsinə, onların immun sistemlərinin zəifləməsinə və onları xəstəliklərə daha həssas etməsinə səbəb ola bilər.

Yüksək şəkər tərkibi: İşlənmiş qidalar şəkərlə zəngindir. Yüksək şəkər qəbulu yaşlı insanlarda insulin müqavimətini artıra və tip 2 diabet riskini artıra bilər. Diabet yaşlıların sağlamlığına təsir edən bir çox fəsadlara səbəb ola bilər.

Yüksək Doymuş Yağ Tərkibi: İşlənmiş qidalarda olan doymuş yağ miqdarı ürək xəstəliyi və digər ürək-damar problemləri riskini artıra bilər. Yaşlı insanlar ürək sağlamlığını qorumaq üçün doymuş yağ qəbulunu məhdudlaşdırmalıdırlar.

Həzm problemləri: İşlənmiş qidalarda çox vaxt lif yoxdur. Lif çatışmazlığı yaşlı insanlarda həzm problemlərinə və qəbizliyə səbəb ola bilər.

İmmunitet sisteminə təsiri: Yüksək işlənmiş qida qəbulu yaşlı insanların immun sistemini zəiflədə bilər. Bu, infeksiya riskinin artmasına və daha ciddi xəstəliklərə səbəb ola bilər.

Duyğu və Psixi Sağlamlıq: İşlənmiş qidalar çox vaxt bədən kimyasına mənfi təsir göstərə və psixi sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. Bu, yaşlı insanlarda depressiya və narahatlıq kimi psixi problemləri artıra bilər.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ