Çörəyin faydaları və zərərləri: 5 ƏSAS İNANC YALANDIR


Bir çox insanlar üçün çörək həm səhər, həm də axşam yeməyi üçün istehlak edilən gündəlik qidanın ayrılmaz hissəsidir. Bununla belə, getdikcə daha çox insan çörəyin sağlamlığına mənfi təsir göstərdiyinə inanaraq, onu pəhrizindən xaric edir.

Lent.az xarici KİV-ə istinadən çörək haqqında mifləri təkzib edir:

Çörək sağlamlıq üçün faydalıdırmı?

Çörək və taxıl məhsulları Qida və Qidalanma İnstitutu tərəfindən hazırlanmış qida piramidasında əsas yer tutur. Bununla belə, qlütensiz pəhrizlər və artan qiymətlər kimi müasir pəhriz meylləri çoxlarının bu məhsuldan imtina etməsinə səbəb olur. Çörəyin tez-tez qida dəyərinin aşağı olması və çəki artımına səbəb olması ilə bağlı iddialar səsləndirirlir. Ancaq bu ifadələr düzgün deyil: çörəyi istisna etmək deyil, keyfiyyəti nəzərə alaraq seçmək vacibdir.

Keyfiyyətli çörəyi necə seçmək olar?

Çörək alarkən onun tərkibinə fikir vermək lazımdır. Sağlam çörəkdə yalnız əsas çörəkçilik maddələri olmalıdır: un, su, duz və maya. Fındıq, toxum və taxıl şəklində əlavələr məqbuldur, lakin konservantların, mayeləşdirici maddələrin və emulqatorların olması arzuolunmazdır.

Yaxşı çörək seçmək üçün bəzi məsləhətlər:

Tərkibini diqqətlə öyrənin.

Boyalar və konservantlar olan məhsullardan qaçın. Unutmayın ki, qəhvəyi çörək həmişə tam taxıl deyil - rəngləmə üçün karamel və ya kakao əlavə edilərək buğda unundan hazırlana bilər. Un nə qədər yüksəkdirsə (məsələn, 2000 və yuxarı), sağlamlıq üçün bir o qədər yaxşıdır. Tam buğda unundan hazırlanmış buğda çörəyi hətta həssas həzm sistemi olan insanlar üçün də faydalı ola bilər. Çölyak xəstəliyi olan insanlar üçün qarğıdalı və ya düyü unundan hazırlanan özü olmayan çörək variantları var.

Çörək haqqında mifləri təkzib edilir:

1. Maya çörəyi mayalı çörəkdən daha pisdir

Həm mayanın, həm də mayalı çörəyin özünəməxsus üstünlükləri var. Turş xəmir fermentasiya prosesindən keçir, bu da qida maddələrinin daha yaxşı mənimsənilməsinə kömək edir, lakin bu çörək daha ağırdır və daha zəngin dada malikdir. Maya çörəyi daha yumşaqdır, daha asan həzm olunur və B vitaminləri, minerallar və zülallarla zəngindir. Onların arasında seçim bədənin üstünlükləri və xüsusiyyətlərindən asılıdır.

2. Dondurulmuş çörək keyfiyyətini itirir

Dondurma yeməklərin, o cümlədən çörəyin təzəliyini qorumaq üçün ən yaxşı üsullardan biridir. Keyfiyyətli çörəyin alındığı və ya bişirildiyi gün əvvəlcə soyuduqdan sonra dondurulması vacibdir. Dondurucuda düzgün saxlama (mayalı çörək üçün 3 aya qədər, turş xəmir üçün 1 aya qədər) onun xüsusiyyətlərini qoruyacaqdır.

3. Ağ çörək zərərlidir

Ağ çörək lif və vitaminlərlə zəngin olan taxıl qabığının bir hissəsi olmayan zərif undan hazırlanır. Ancaq çəki və ya maddələr mübadiləsi ilə bağlı heç bir problem olmadığı təqdirdə dietə daxil edilə bilər. Tam taxıl çörəyi həqiqətən daha sağlamdır, lakin ağ çörək daha asan həzm olunur və mədəsi həssas olan insanlar üçün uyğundur.

4. Qəhvəyi çörək ağ çörəkdən daha faydalıdır

Həmişə deyil. Çörəyin qara rəngi onun tam taxıl unundan hazırlanmasına zəmanət vermir - o, əlavələrlə rənglənə bilər. Əsas diqqət tərkibinə verilməli və kəpək unundan hazırlanan çörəyi seçməli, rəngə diqqət etməməlidir.

5. Çörək kökəlməyə kömək edir

Çörəyin özü ölçülü istehlak edilərsə, kökəlməyə səbəb olmur. Yüksək keyfiyyətli çörəyin tərkibində olan lif maddələr mübadiləsini sürətləndirir və həzmi yaxşılaşdırır. Əsas odur ki, pəhrizinizdə tarazlığı qoruyun və çörəyi tərəvəz, balıq və pendir kimi sağlam qidalarla birləşdirin.


MANŞET XƏBƏRLƏRİ