İndi daha çox pomidor istehlak edəcəksiniz: Daha bir fayda ortaya çıxdı


Milyardlarla insanın həzz aldığı dadı bir yana qalsın, dünyada pomidorun populyarlığını şişirtmək demək olar ki, mümkün deyil. İstər tək başına, istərsə də bir çox yeməklərdə süfrəyə armatur olan pomidorun sağlamlıq baxımından da bir çox faydası var.

İtalyanların "qızıl alma" adlandırdıqları pomidor, tərkibindəki unikal faydalı komponentləri ilə də diqqət çəkir.

Zəngin qida dəyərləri sayəsində sağlam qidalanmanın vazkeçilməz hissəsi olan pomidor, tərkibindəki yüksək miqdarda likopen, C vitamini və kaliumla diqqət çəkir.

Güclü bir antioksidant olaraq, likopen hüceyrələri sərbəst radikalların zədələnməsindən qoruyaraq ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır və bəzi xərçəng növlərinin, xüsusən də prostat xərçənginin riskini azalda bilər. Bundan əlavə, pomidor da iltihab əleyhinə təsir göstərir.

Pomidorun müntəzəm istifadəsi yüksək təzyiqi aşağı salmağa, toxunulmazlığı dəstəkləməyə və dəri sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Həm çiy, həm də bişmiş halda istehlak edildikdə fərqli faydalar təqdim edir; Məsələn, bişdikdə likopenin udulması artır, lakin C vitamininin bir hissəsi itə bilər. Ona görə də balanslaşdırılmış qidalanma üçün onu hər iki formada istehlak etmək tövsiyə olunur.

Pomidor həmçinin yüksək lif tərkibi ilə həzm sağlamlığını dəstəkləyir və aşağı kalorili quruluşu ilə çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Bu xüsusiyyətlərinə görə pomidor sağlam qidalanmanın əvəzsiz hissələrindən biri hesab olunur (Health, Verywell Health və Medical News Today).

Pomidorun digər sağlamlıq faydaları aşağıdakılardır:

Depressiya: Beyin funksiyalarını dəstəkləyərək əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər.

Görmə Problemləri: Göz sağlamlığına qoruyucu təsir göstərərək yaşa bağlı görmə itkisinin qarşısını ala bilər.

Həzm problemləri: Tərkibindəki lif sayəsində həzmi tənzimləyir və mədə-bağırsaq problemlərini aradan qaldıra bilir.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ