Prof. Dr. Canan Karataydan tövsiyə: “Bunu yesəniz, 95 yaşına qədər yaşayarsınız”


Verdiyi açıqlamalara görə adı gündəmdə qalan Prof. Dr. Canan Karatay uzun ömrün sirri ilə bağlı məsləhətlər verib. Daxili Xəstəliklər və Kardiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Canan Karatay qatıldığı müsahibə proqramında sağlam qidalanmaq və uzun yaşamaq üçün bəzi qidaların müntəzəm istehlak edilməsi lazım olduğunu vurğulayıb.

Turkustan.az xəbər verir ki, Prof. Dr. Canan Karatay zaman zaman verdiyi açıqlamalarla gündəmdədir. Qatıldığı bir proqramda qiymətləndirmələr edən Canan Karatay, "Çox çay içəcəksiniz. Bir şərtlə ki, şəkərsiz. Çox çay içə bilərsiniz. Çay sizi canlı tutar". O, açıqlamalarını verərkən sağlam və uzun ömür sürməyin sirrini də açıqlayıb.

Daxili Xəstəliklər və Kardiologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Canan Karatay müsahibəyə qatıldı. Müsahibə proqramından sonra qiymətləndirmələri edən Prof. Dr. Canan Karatay insanların sağlam qidalanmaları üçün nə yeməli olduqları ilə bağlı açıqlamalar verib.

Karatay; "Qara dənizlilər çoxlu hamsi yeyirlər, amma hamsi qızartmamalısınız. Mən onlara qızartmayın deyəndə mənə əsəbiləşirlər, amma qızartmaq sağlamlıq üçün təhlükəli olur. Qızartmaq kanserogen və təhlükəlidir".

Vətəndaşlara çoxlu çay içməyi tövsiyə edən Karatay, “Bundan başqa, çay da çox önəmlidir.

Çoxlu çay içəcəksiniz. Şəkərsiz olduğu müddətcə. Çoxlu çay içə bilərsiniz. Çay enerjinizi qoruyur. Tərkibində ən güclü antioksidant var. Ona görə də çox içmək faydalıdır. “Mən həm çay, həm də qəhvə məsləhət görürəm” dedi.

Anadoluda səhər və günorta qovrulmuş ət yemək mədəniyyətinin olduğunu xatırladan Karatay belə davam etdi: "Qovrulmuş əti yağı ilə yemək lazımdır. Quyruq yağı ilə yemək lazımdır.

Onda siz güclü olacaqsınız və dağlara qalxıb enə bilərsiniz. Yumurta sarısı və bol kənd yağı ilə yeyiləcək. Qovuranda quyruq yağı ilə yeyiləcək. Anadoluda bu ənənə var, quyruq yağını əridib içib 90-95 yaşa qədər yaşayırlar”.

Qrildə qovrulur və ya bişirilə bilər. Yemək yeyərkən həm gözləriniz, həm də mədəniz doyacaq. Əlavə edin, qarışdırın və qarışdırın... İstədiyiniz qədər istehlak edin. Bunun üçün heç bir formula yoxdur.

Nə yediyinizdən asılı olmayaraq, dozası yoxdur. Ac olduğunuz zaman az miqdarda deyil, istədiyiniz qədər yeyin. Heyvanların bütün sakatatları da çox faydalıdır. "Ət qarışığındakı yağlarla birlikdə antikorların istehsalı üçün faydalıdır."

Quyruq yağı yeyənlərin ömrünün daha uzun olduğunu bildirən Karatay, “Təbiətdə 30 növ yağ var.

Bitki yağları istiliklə müalicə olunduğu üçün istifadə etmək düzgün deyil. Ancaq heyvandan alınan quyruq piyi əridib içə bilər. Quyruq yağı ən təbii, ən sağlam qidadır. "Quyruq yağı olmasa, hüceyrələr işləməyəcək" dedi.

Yağ istehlakı ilə bağlı məlumat verən məşhur professor, sağlam yağların kökəlməyə səbəb olmadığını vurğulayaraq, aşağıdakı vacib məlumatları verdi:

“Sağlam yağ sizi kökəltmir, bu, böyük yalandır. Yağın kilo almasına səbəb olması fikri yanlışdır. Kökəlməyə səbəb olan əsas şey şəkərdir. Şəkər ən şirin zəhərdir. Qan şəkəri yüksəldikdə bütün hüceyrələrə zəhərli təsir göstərir və hüceyrə quruluşunu məhv edir. Zeytun yağı da çox faydalıdır.

Zeytun yağı yağ deyil; Bu zeytun meyvəsinin şirəsidir. Omeqa-3 dediyimiz balıq yağı çox əhəmiyyətlidir. "Kanola yağları, palma yağları və soya yağları çox təhlükəlidir."

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ