Klivlend Klinikasının yeni araşdırması nəticəsində məlum olub ki, metabolitlər adlanan qida molekulları gənc yaşda kolorektal xərçəngin inkişafı üçün əsas risk faktorlarıdır.
Bu, xüsusən də qırmızı və işlənmiş ət yeməklə əlaqəlidir.
Turkustan.az xəbər verir ki, “Npj Precision Oncology” jurnalında dərc olunan hesabatda metabolit və mikrobiom məlumat dəstləri təhlil edilib.
60 yaşdan kiçik böyüklərdə kolorektal xərçəngin qarşısını almağın ən yaxşı yollarından birinin pəhrizinizi həkiminizlə müzakirə etmək olduğunu vurğulanır.
Tədqiqatçılar mövcud tədqiqatlardan əldə edilən məlumat dəstlərini birləşdirmək və təhlil etmək və gələcək tədqiqatlar üçün hansı amillərin ən vacib olduğunu dəqiqləşdirmək üçün süni intellekt (AI) alqoritmi hazırlayıblar. Təəccüblüdür ki, təhlillər göstərdi ki, pəhriz fərqləri (metabolit analizi ilə müəyyən edilir) gənc və yaşlı xəstələr arasında müşahidə edilən fərqlərin əhəmiyyətli bir hissəsini təşkil edir.
“Tədqiqatçılar, o cümlədən özümüz, kolon xərçəngi üçün əsas risk faktoru kimi bağırsaq mikrobiomuna diqqət yetirməyə başladıq. Lakin bizim məlumatlarımız açıq şəkildə göstərir ki, pəhriz əsas sürücüdür”, - tədqiqat müəllifləri qeyd ediblər.
Komanda hazırda ölkə daxilində xəstələrdə Klivlend Klinikasının tapıntılarını təsdiqləmək üçün milli məlumat dəstlərini təhlil edir.
Kolon xərçəngi olan gənclərdə arginin metabolitlərinin və sidik cövhəri dövrünün (və buna görə də həddindən artıq qırmızı və işlənmiş ətin istehlakı) yüksək olduğunu göstərdikdən sonra, onlar müəyyən pəhrizlərin və ya dərmanların arginin səviyyəsini tənzimləyə biləcəyini yoxlayacaq. /Cebheinfo.az/