Şəkərli diabetdən qorunmaq üçün düstur qırx yaşında başlayır


Tədqiqatlar göstərir ki, 40-cı yaşlarda diabetin qarşısını almaq üçün pəhrizlər 70-lərdə fiziki və zehni hazırlığın açarı ola bilər.

Turkustan.az xəbər verir ki, orta yaşda bol tərəvəz, tam taxıl və yağsız ət istehlakının illər sonra xroniki xəstəlikləri və idrak qabiliyyətinin azalmasına kömək etdiyi aşkar edilmişdir.

100.000-dən çox insan üzərində aparılan 30 illik araşdırma, səkkiz sağlam qidalanma tərzindən birinə əməl edənlərin 70 yaşına çatdıqda daha yaxşı formada olma ehtimalının 84 faiz daha çox olduğunu göstərdi.

Harvard Universitetinin mütəxəssisləri, digər həyat tərzi faktorları nəzərə alınsa belə, əlaqələrin möhkəm qaldığını ifadə edərək, qocalmanı yaxşı dəstəkləmək üçün qidalanmanın istifadə edilməsi lazım olduğunu vurğuladılar.

Əvvəlki araşdırmalar sağlam həyat tərzinin xroniki xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edə biləcəyini göstərsə də, bu işdə tədqiqatçılar xəstəliyin olmamasına və yaxşı həyat keyfiyyəti ilə müstəqil yaşamaq qabiliyyətinə diqqət yetirdilər.

1986-cı ildən bəri dörd ildən bir keçirilən pəhriz sorğularından 106 mindən çox insanın məlumatları təhlil edilib.

İştirakçılar tədqiqatın başlanğıcında ən azı 39 yaşında idi və heç bir xroniki xəstəliyi yox idi.

Tədqiqatçılar insanların sağlam qocalma nisbətlərini ən yüksək və ən aşağı 20 faizdə sağlam qidalanma qaydalarına riayət etmələri baxımından müqayisə etdilər.

2016-cı ilə qədər iştirakçıların təxminən yarısı öldü və yalnız 9,2 faizi 70 və ya daha yuxarı yaşa çatdı, xəstəliklərdən azad və yaxşı fiziki, idrak və psixi sağlamlıq vəziyyətində idi.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ