Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) Fransadakı yerli ictimai səhiyyə orqanlarının bir ölüm də daxil olmaqla, bir qrup "botulizm" şübhəsi halı barədə məlumat verdiyini açıqlayıb.
Turkustan.az xəbər verir ki, açıqlamaya görə, Fransa Milli İHR Əlaqələndirici Mərkəzi Bordo və İle-de-Fransda bildirilən biri ölüm də daxil olmaqla ümumilikdə 15 şübhəli "botulizm" hadisəsi barədə ÜST-yə məlumat verib.
Bəyanatda deyilir ki, səkkiz günə qədər inkubasiya dövrü və Reqbi üzrə Dünya Kuboku zamanı restoran beynəlxalq ziyarətçiləri cəlb etdiyinə görə, Fransada və ya Fransadan kənarda səyahət edənlərin geri qayıtması ilə əlaqədar beynəlxalq ziyarətçilər arasında əlavə halların bildiriləcəyi ehtimalı var.
“Botulizm” son dərəcə təhlükəli və hətta ölümcül qida zəhərlənməsi kimi müəyyən edilir. Mütəxəssislərin qiymətləndirməsinə görə, evdə hazırlanmış və ya uyğun olmayan mühitlərdə hazırlanmış konservlərdən istifadə edənlər, bal yeyən körpələr, torpaq yemək vərdişi olan körpələr “botulizm” riski altındadır.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının bəyanatına görə, sentyabrın 14-nə olan məlumata görə, biri ölüm olmaqla, ümumilikdə 15 şübhəli "botulizm" hadisəsi qeydə alınıb. Bu 15 hadisədən 10-u xəstəxanaya yerləşdirilib, 8 xəstə isə reanimasiya şöbəsinə yerləşdirilib. 15 hadisədən 14-ü Fransadan başqa altı ölkədən olan xarici vətəndaşlar arasında qeydə alınıb. Bu ölkələrə Kanada, Almaniya, Yunanıstan, İrlandiya, İngiltərə və ABŞ daxildir. Müəyyən edilib ki, şübhəli bilinən şəxslərin hamısı 4-10 sentyabr 2023-cü il həftəsi ərzində Bordo şəhərindəki eyni restoranda fərqli tarixlərdə eyni məhsulu (bir bankada sardalya) istehlak ediblər. Epidemioloji tədqiqatlar göstərib ki, infeksiya mənbəyi evdə hazırlanmış konservləşdirilmiş sardinaların istehlakıdır. Yemək məhsulu restoranda hazırlanaraq xidmətə verilib.
Botulizm, Clostridium botulinum bakteriyası tərəfindən istehsal olunan çox güclü toksin nəticəsində yaranan ciddi nevroloji vəziyyətdir. Xüsusilə yaxşı saxlanılmayan qidalarda inkişaf edir. İnsan botulizmi qida botulizmi, körpə botulizmi, yara botulizmi və inhalyasiya botulizmi və ya digər zəhərlənmə növlərinə aid edilə bilər.
Qida ilə yoluxan botulizm ciddi, potensial ölümcül xəstəlikdir. Çirklənmiş qidada əmələ gələn güclü neyrotoksinlərin (botulinum toksinləri) qəbulu nəticəsində yaranan zəhərlənmə. Botulizmin insandan insana keçməsi mümkün deyil. Zəhərlənmənin əlamətləri və ya simptomları fərqli ola bilər və tənəffüs çatışmazlığına səbəb ola biləcək bir vəziyyət yarada bilər. Erkən simptomlara əhəmiyyətli yorğunluq, zəiflik və başgicəllənmə daxildir; Bunlar adətən bulanıq görmə, ağız quruluğu, udma və danışma çətinliyi ilə müşayiət olunur. Qusma, ishal, qəbizlik və qarın şişməsi də baş verə bilər. Xəstəlik boyun və qollarda zəifliyə qədər irəliləyə bilər, daha sonra aşağı bədəndəki tənəffüs əzələləri və əzələləri təsirlənir. Qızdırma və ya huşunu itirmə yoxdur. Simptomlar adətən çirklənmiş qida qəbulundan sonra bir neçə saatdan 8 günə qədər görünür.
Botulizmə yoluxma halları azdır, lakin tez diaqnoz qoyulub, adekvat, təcili müalicə aparılmazsa, ölüm nisbəti yüksək olur. Xəstəlik 5-10% hallarda ölümcül ola bilər.
ÜST-nin verdiyi xəbərdarlığa əsasən, qida ilə yoluxan botulizmin qarşısının alınması qidaların hazırlanmasında, xüsusilə isitmə/sterilizasiya və gigiyena zamanı yaxşı təcrübələrə əsaslanır. Qida ilə ötürülən botulizmin qarşısı istiliklə sterilizasiya olunmuş (məsələn, hələ də retorsiya edilmiş) və ya konservləşdirilmiş məhsullarda bakteriyaları və onların sporlarını təsirsiz hala gətirməklə və ya digər məhsullarda bakteriya artımını və toksin istehsalını maneə törətməklə alına bilər. Bakteriyaların vegetativ formaları qaynama ilə məhv edilə bilər, lakin sporlar qaynadıqdan sonra bir neçə saat belə canlı qala bilər. Bununla belə, sporlar (kommersiya) konservləşdirmə kimi çox yüksək temperatur müalicəsi ilə öldürülə bilər.
Kommersiya istiliyi ilə pasterizasiya (vakuumla qablaşdırılmış pasterizə olunmuş məhsullar və isti hisə verilmiş məhsullar daxil olmaqla) bütün sporları öldürmək üçün kifayət olmaya bilər və buna görə də bu məhsulların təhlükəsizliyi bakteriya artımının və toksin istehsalının qarşısının alınmasına əsaslanmalıdır. Soyutma temperaturu duzun tərkibi və/yaxud asidik şəraitlə birləşərək bakteriya artımının və toksinlərin əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının daha təhlükəsiz qida üçün beş açarı qida prosessorlarını öyrətmək və istehlakçıları maarifləndirmək üçün təhsil proqramlarının əsasını təşkil edir. Bunlar qida zəhərlənməsinin qarşısının alınmasında xüsusilə vacibdir.
Beş açar bunlardır: təmiz saxlayın, xam və bişmişi ayırın, hərtərəfli bişirin, yeməyi təhlükəsiz temperaturda saxlayın, təhlükəsiz su və xammaldan istifadə edin.
Eltac/Turkustan.az