Ramazan ayında oruc tutarkən aclıq və susuzluqla mübarizə aparmaq orqanizm üçün çətin olsa da, qidalandırıcı qidalarla iftar və sahur yemək gün ərzində tox qalmağınıza kömək edə bilər. Yüksək proteinli qidalar, xüsusilə qatıq, kefir və pendir enerji səviyyənizi yüksək tutmağa kömək edə bilər.
Sahurda yeyildikdə sizi tox saxlayacaq 7 qida təklifini təqdim edirik:
Yoqurt və qatıq
Qatıq və kefir probiotik xüsusiyyətləri sayəsində həzm sistemini tənzimləyir və uzun müddət toxluq hissi verir. Bundan əlavə, yüksək protein tərkibi sayəsində yeməklər arasında aclıq hisslərinin qarşısını alırlar.
İstifadə tövsiyəsi: Sahurda bir kasa qatıq və ya üstünə bir neçə qoz-fındıq olan kefir yeyilə bilər.
Tərəvəz
Tərəvəzlər tərkibində çox su olan qidalardır və az kalorili olduğu üçün aclığı yatırmaqda çox təsirlidir. Bundan əlavə, tərkibindəki lif sayəsində həzmi yavaşlatırlar.
İstehsak təklifi: Xiyar, semizotu, cəfəri kimi tərəvəzlərlə hazırlanan salat sahur üçün ideal seçim ola bilər.
Qoz-fındıq
Qoz-fındıq tox qalmağınıza kömək edən sağlam yağlar və protein ehtiva edir.
İstifadə tövsiyəsi: Sahurda 1-2 xörək qaşığı qoz, badam və ya fındıq istehlak edə bilərsiniz.
Bununla belə, qoz-fındıqların həddindən artıq istehlakı həddindən artıq kalori qəbuluna səbəb ola bilər, buna görə də nəzarətli şəkildə istehlak edilməlidir.
Banan
Banan kaliumla zəngin meyvədir və qan şəkərini balanslaşdırır. Tərkibindəki yüksək liflə uzun müddət toxluq hissini təmin edir və bədənə enerji verir.
İstifadə tövsiyəsi: Sahurda banan yemək həzminizi tənzimləyir və gün ərzində aclıq hissinin qarşısını alır.
Taxıllı qidalar
Tam taxıllı qidalar zəngin lif tərkibi ilə həzmi ləngidir və gün ərzində aclıq hissini gecikdirir. Həmçinin qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinin qarşısını alır və enerji səviyyələrinin sabit qalmasını təmin edir.
İstehlak təklifi: Sahurda yulaf ezmesi və ya tam buğda çörəyinə üstünlük verilə bilər. Yulaf həzmi yavaşlatsa da, tam buğda çörəyi daha uzun müddət tox qalmağınıza kömək edir.
Kəsmik
Kəsmik az yağlı yüksək protein ehtiva edir. Duzsuz kəsmik susuzluğu artırmır və uzun müddət tox saxlayır. Süd məhsulları kalsium və digər faydalı maddələrlə də zəngindir.
İstifadə tövsiyəsi: Sahurda bir dilim kəsmik bir dilim tam buğda çörəyi ilə yeyilə bilər.
Yumurta
Yumurta yüksək keyfiyyətli protein ehtiva edir və sizi uzun müddət tox saxlayır. Zülal həzmi uzun sürən qida maddəsi olduğundan, mədəni uzun müddət doldurur. Yumurta istehlak etdikdə qan şəkərinizin səviyyəsi daha stabil olur və bu da aclığınızı uzadır.
İstifadə tövsiyəsi: Sahurda bir və ya iki qaynadılmış yumurta və ya omlet istehlak edilə bilər./Bizim.Media