Çay ən məşhur içkilərdən biridir və onun faydaları çoxdan sübut olunub.
Turkustan.az xəbər verir ki, alimlər bu içkinin gözlənilməz xüsusiyyətini aşkar ediblər: o, qida maddələrinin sorulmasına mane ola bilər.
Həkimlər izah edir ki, çayın tərkibində tanninlər var və onlar dəmləmə zamanı yığılır. Bəzi qidaları çayla içsəniz, dəmirin udulmasına mane ola bilərlər.
Məsələn, mal əti və ya qırmızı ət yedikdən sonra güclü çay içsəniz, dəmir sorulur. Ancaq bu içkidən imtina etmək üçün bir səbəb deyil - sadəcə onu nə ilə birləşdirəcəyinizi düşünməlisiniz.
Yalnız fayda əldə etmək üçün çayı necə düzgün içmək olar
— Dəmirlə zəngin qidalarla (mal əti, qaraciyər, ispanaq) çay içməyin.
— Çayı yeməkdən ayrı, məsələn, yeməkdən 30-40 dəqiqə sonra için.
— Tanenlərin konsentrasiyasını azaltmaq üçün çayı çox güclü dəmləməyin.
Çay həqiqətən faydalıdır, lakin onu nə vaxt içmək lazım olduğunu bilmək vacibdir. Qidaları düzgün birləşdirərək, dəmirin udulmasının azalmasının qarşısını ala və içkidən maksimum fayda əldə edə bilərsiniz.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az