Bu yağları mətbəxinizdən atın: Xörəyi zəhərə çevirir!


Qızardılmış yeməklər ən sağlam seçim deyil, amma onlardan imtina etməkdə çətinlik çəkirsinizsə, heç olmasa düzgün yağı seçməlisiniz.

Turkustan.az xəbər verir ki, dietoloqlar hansı yağların qızartmaq üçün təhlükəsiz olduğunu, hansı yağların sağlamlığa zərər verə biləcəyini açıqlayıb.

Qızdırıldıqda, yağların temperaturu tüstü nöqtəsini keçərsə, zərərli maddələr buraxır. Bu zaman trans yağlar və toksinlər əmələ gəlir ki, bunlar:
- qan damarlarını zədələyə,
- hormonal balansı poza,
- xroniki xəstəliklərin riskini artıra bilər.

Qızartmaq üçün hansı yağ daha yaxşıdır?
Qızartmaq və bişirmək üçün təhlükəsiz yağlar:

- kokos yağı,
- ghee,
- süzmə zeytun yağı,
- quyruq yağı və ördək yağı.

Zərərləri azaltmaq üçün yağı nazik bir təbəqədə, məsələn, bir kulinariya fırçası istifadə edərək tətbiq etmək daha yaxşıdır.

Qızartmaq üçün hansı yağlardan istifadə edilməməlidir?
Bunlara aşağı tüstü nöqtəsi və çoxlu doymamış yağların yüksək tərkibi olan bütün yağlar daxildir:

- kərə yağı,
- üzüm toxumu,
- kətan toxumu,
- küncüt,
- balqabaq,
- günəbaxan.

Bu yağlar ən yaxşı şəkildə yalnız soyuq yeməklərdə sous kimi istifadə olunmalıdır.

Aytən Yaşar/ Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ