Balıq bir çox insanların sevimli yeməyidir. Kartofla, çörəklə yeyilir, salatlar hazırlanır.
Ancaq balıqları kəsdikdən sonra çox vaxt xoşagəlməz bir qoxu mənzildə uzun müddət qala bilər. Bunun qarşısını almaq və qoxunu necə neytrallaşdırmaq olar?
Turkustan.az sizə həmin üsulları təqdim edir.
1. Düzgün havalandırma
Otağı havalandırmaq üçün ilk növbədə mətbəxdə pəncərələri açın. Bununla belə, qoxunun bütün mənzilə yayılmaması üçün digər otaqların qapılarını bağlamaq daha yaxşıdır. Bu, bişirildikdən dərhal sonra qoxunu minimuma endirməyin ən asan yollarından biridir.
2. Qabların və iş səthlərinin yuyulması
Qab-qacaq və bütün istifadə olunan qabların yuyulmasını təxirə salmamaq çox vacibdir. Balıq izlərini nə qədər tez çıxarsanız, qoxudan xilas olmaq bir o qədər asan olacaq. İş səthi də yaxşıca yuyulmalıdır.
3. Xalq üsulu
Bir kasa sirkə, soda və ya aktivləşdirilmiş kömürü bir gecədə mətbəxdə qoya bilərsiniz. Bu maddələr xoşagəlməz qoxuları mükəmməl neytrallaşdırır və havanı təmiz edir.
4. Ədviyyatlar
Balığın qoxusu hələ də qalırsa, ədviyyatlardan istifadə edə bilərsiniz. Bir neçə darçın çubuğu və bir neçə qaşıq üyüdülmüş zəncəfil suda qaynadın. 10-15 dəqiqədən sonra mətbəxiniz balıq qoxusunu əvəz edəcək xoş ətirlə dolacaq. Siz həmçinin qoxuları maskalayan deyil, əslində yox edən hava təravətləndiricilərindən də istifadə edə bilərsiniz.
5. Əlləri və qabları təmizləyin
Əgər siyənək balığını kəsdikdən sonra əlləriniz balıq iyi gəlirsə, limondan istifadə edin. Sadəcə dərinizi bir dilim limonla silin və xoşagəlməz qoxu yox olacaq. Sirkə istifadə etsəniz, eyni effekt əldə edilə bilər. Bir litr suda bir xörək qaşığı 9 faizlik sirkəni qarışdırın və bu məhlulla əllərinizi və ya qablarınızı silin.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az