Bir çox insanlar əmindirlər ki, mağazalarda satılan toyuqlar sözün əsl mənasında antibiotiklərlə “pompalanır”.
Turkustan.az xəbər verir ki, rusiyalı mütəxəssislər bu məşhur mifi şərh edib və ev quşlarının əslində necə yetişdirildiyini izah ediblər.
Quşçuluq təsərrüfatlarında antibiotiklərdən istifadə olunurmu?
Bəli, antibiotiklər həqiqətən toyuq yetişdirərkən istifadə olunur, lakin müəyyən məhdudiyyətlərlə. Mütəxəssislərin izah etdiyi kimi, antibiotiklər toyuqlara yalnız həyatın ilk 3-4 günündə verilir. Bu tədbir həm quşlar, həm də insanlar üçün təhlükəli ola biləcək infeksiyaların qarşısını almaq üçün lazımdır.
Bundan sonra dərmanlar 10 gün ərzində quşun bədənindən çıxarılaraq satışa çıxarılan əti tamamilə təhlükəsiz edir.
İnsanlar və quşlar üçün antibiotiklər: fərq varmı?
Quşçuluq təsərrüfatlarında insanların müalicəsi üçün nəzərdə tutulmuş dərmanlardan istifadə etmədiyini başa düşmək vacibdir. Bunun əvəzinə quşları infeksiyalardan effektiv şəkildə qoruyan, lakin insan sağlamlığı üçün təhlükə yaratmayan xüsusi bakteriofaqlar istifadə olunur.
Biz narahat olmalıyıq?
Mütəxəssislər əmin edirlər ki, mağazalara təqdim olunan toyuq əti ciddi nəzarətdən keçir və təhlükəsizlik standartlarına cavab verir. Əgər ət etibarlı istehsalçılardan gəlirsə, onda antibiotiklərin olmasından qorxmamalısınız.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az