İşlənmiş və hazır qidaların istehlakı ölümcül infarkt, insult və Parkinson xəstəliyi riskini artırır.
Turkustan.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “The Lancet Regional Health – Europe” jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda 35-74 yaş arasında olan 40 000 insan iştirak edib.
Tədqiqatçılar diqqəti iştirakçıların pəhrizlərini və istehlak etdikləri ultra-işlənmiş qidaların (UPF) miqdarını təhlil etməyə yönəldiblər. Bu kateqoriyaya hazırlanmış yeməklər, fast food, qəlyanaltılar və şirin içkilər daxildir.
Subyektlərin 16 illik təqibinin nəticələri göstərib ki, hazır yeməklərin və tərkibində çoxlu yağ, şəkər və qida əlavələri olan digər qidaların istehlakçılarında Parkinson xəstəliyindən ölüm riski 25% artıb. Zərərli yemək yeyənlərin insult və ya infarktdan sağ qalma ehtimalı da təxminən 10% az olub.
Bundan əlavə, çoxlu miqdarda ultra emal olunmuş qidaların qəbulunun vaxtından əvvəl ölmə riskini 4% artırır.
Alimlər izah ediblər ki, hazır qida, “fast food”, mağazadan alınmış tortlar, peçenye və kolbasa sənaye emalının bir neçə mərhələsindən keçir. Bu da qida xammalının ilkin fiziki strukturunu dəyişdirir və belə məhsulların bədən tərəfindən udulma sürətini artırır.
Onların istehlakı qan şəkərinin səviyyəsini artırır, toxluğun effektiv şəkildə əldə olunmasının qarşısını alır və bağırsaq mikrobiomuna – orqanizmi ağlam saxlamağa kömək edən “dost” bakteriyalara zərər verir.
Dadlandırıcılar, dəyişdirilmiş nişastalar, qatılaşdırıcılar və emulqatorlar kimi qida əlavələri də infarkt və insult riskini artıra bilən bağırsaq iltihabı, hormonal reaksiyalarla əlaqələndirilir. /Cebheinfo.az/