Müntəzəm olaraq yerkökü yemək qanda şəkərin tənzimlənməsini yaxşılaşdıra və bağırsaq bakteriyalarının tərkibinə müsbət təsir göstərərək diabetlə mübarizə aparmağa kömək edir.
Bunu Cənubi Danimarka Universitetinin (SDU) alimləri müəyyən ediblər.
Turkustan.az xəbər verir ki, elmi iş “Clinical and Translational Science” (CTS) jurnalında dərc olunub.
2-i tip diabet qlobal problem olaraq qalır və dünyada yarım milyarddan çox insanı təsir edir. Danimarkada bu xəstəliyə yoluxanların sayı 1996-cı ildən bəri dörd dəfə artaraq 2022-ci ilə qədər 350000-ə çatıb.
Diabet üçün ənənəvi müalicə pəhriz dəyişiklikləri və dərmanlardı.
Lakin bir çox xəstə yan təsirləri yaşayır. Alimlər yeni bir araşdırmada yerkökün mənfi reaksiyalara səbəb olmadan təbii tamamlayıcı müalicə kimi istifadə oluna biləcəyini öyrənməyə başlayıblar.
Təcrübə zamanı alimlər yerkökün şəkərli diabetli siçanların sağlamlığına təsirini öyrəniblər. Heyvanlar iki qrupa bölündü: biri 10% dondurulmuş qurudulmuş yerkökü tozu ilə əlavə edilmiş pəhriz, digəri standart yüksək yağlı pəhriz aldı. 16 həftədən sonra yerkökü ilə qidalanan siçanlar qan şəkərinin tənzimlənməsini yaxşılaşdırıb və bağırsaq bakteriyalarını daha sağlam edib.
Tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, yerkökü bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən və enerji mübadiləsini yaxşılaşdıran qısa zəncirli yağ turşuları (SCFA) istehsal edən bakteriyaların sayını artırmağa kömək edir. Yerköküdə olan bioaktiv birləşmələr hüceyrələrə şəkərin daha effektiv şəkildə udulmasına kömək edir, bu da qanda qlükoza səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir.
Cənubi Danimarka Universitetinin tədqiqat koordinatoru Morten Kobaek Larsenin sözlərinə görə, yerkökü ailəsindəki digər tərəvəzlər, məsələn, cəfəri, kərəviz və cəfəri oxşar xüsusiyyətlərə malik ola bilər. Bununla belə, alimlər vurğulayırlar ki, onların tapıntıları heyvan tədqiqatlarına əsaslanır və nəticələri təsdiqləmək üçün insanlarda əlavə klinik sınaqlara ehtiyac var. /Cebheinfo.az/