Bu qidadan bir ovuc yesəniz, zəhərləyə bilər...


Bəzi qidalar çox vaxt zərərsiz görünür, lakin səhv istehlak edildikdə ciddi sağlamlıq risklərinə səbəb ola bilər.

Məlumata görə çaşqınlıq, başgicəllənmə və hətta halüsinasiyalar kimi təhlükəli yan təsirlərə səbəb olan bu qidalar düzgün hazırlanmadığı təqdirdə həyati təhlükə yaradır.

Kokosu şirniyyatlara əlavə etməyi sevsək də, onun hansısa zərərə səbəb ola biləcəyini təsəvvür etmək çətin ola bilər. Bu ədviyyatın az miqdarda qəbulu yeməyi zənginləşdirsə də, həddindən artıq istehlak təhlükəlidir.

Həddindən artıq istehlak edildikdə, kokos çaşqınlıq, yuxululuq, başgicəllənmə və hətta halüsinasiyalara səbəb olur. Kokosun tərkibində olan miristsin adlı kimyəvi maddə mərkəzi sinir sisteminə təsir edir və xoşagəlməz simptomlar yaradır.

Lobya da düzgün hazırlanmazsa, əks təsirlər göstərə bilər. Çiy lobya yemək tərkibində olan yüksək lektin (karbohidratlara bağlanan zülal) səbəbindən ürəkbulanma, mədə ağrısı, qusma və digər mədə-bağırsaq simptomlarına səbəb olur. Qırmızı lobyada lektinlər xüsusilə yüksəkdir. Lektinlər bütün qidalarda olsa da, bu komponent xüsusilə lobya və paxlalı bitkilərdə cəmləşib. Lobyanı bişirmək lektinləri parçalayır, onları istehlak üçün təhlükəsiz edir. Bunun üçün lobya bir gecə öncə isladılmalı və sonra qaynadılmalıdır.

Badamın iki əsas növü var: şirin və acı. Acı badam xoşagəlməz dadı ilə yanaşı, həm də ölümcül ola bilər. Acı badam şirin badamdan fərqli olaraq amigdalin qlikozidini ehtiva edir.

Qəbul edildikdə bu maddə ölümlə nəticələnə bilən toksin olan hidrogen siyanidə çevrilir. Bir ovuc çiy acı badam orqanizmi ciddi şəkildə zəhərləyə bilər. Acı badamı bişirmək onların siyanidini azaldır. Onlar hətta badam ekstraktı və badam pastası kimi bir neçə fərqli qida məhsulu hazırlamaq üçün istifadə olunur. Dünyanın bəzi yerlərində, o cümlədən Almaniya kimi Avropa ölkələrində çörəyin tərkibinə qatılır.

Heç manqonu kəsib qabığının yeməli olub-olmadığını düşünmüsünüzmü? Əslində, bəli, manqo qabığı yeyilə bilər, lakin diqqətli olmaq lazımdır. Tərkibindəki zəngin şirəsi və ləzzəti ilə kifayət qədər doyurucu olan manqo qabığında qida və vitaminlər olmasına baxmayaraq, o qədər də iştahaaçan deyil. Manqo qabığında zəhərli sarmaşıqda da olan urushiol adlı kimyəvi maddə var və bu, dərinin şiddətli qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Buna görə də manqo qabığı ilə təmas etməzdən əvvəl ehtiyatlı olmaq lazımdır.

Qreypfrut səhər yeməyi üçün əla seçimdir. Onun suyu təravətləndirici içki yaradır. Qreypfrut qəbul edərkən mütləq dərman qəbul edib-etmədiyinizi nəzərə almaq lazımdır. Bu sitrus meyvəsi bəzi dərmanlarla qarşılıqlı əlaqədə olub yan təsirlərə səbəb olur. Xüsusilə qan təzyiqi və ürək dərəcəsini tənzimləyən, infeksiya ilə mübarizə aparan və xolesterolu aşağı salan ümumi reseptli dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə bilər. Buna görə də, qreypfrut istehlak etməzdən əvvəl dərmanlarınıza diqqət yetirmək vacibdir./teleqraf.com


MANŞET XƏBƏRLƏRİ