Keşniş əksər mətbəxlərdə olan ədviyyatdır və müəyyən reseptlərdə əsas rol oynayır.
Turkustan.az xəbər verir ki, müxtəlif mədəniyyətlərdə tez-tez rastlaşa biləcəyimiz keşnişin faydaları saysız-hesabsızdır. Keşnişin yemək vərdişlərinə daxil edilməsi xəstəliklərdən qorunmağa kömək edir.
1. Keşniş daha çox Hindistan, Asiya və Yaxın Şərq mətbəxlərində istifadə edilən sağlam və ləzzətli ədviyyatdır. Keşniş otu toxumlarından əldə edilən keşniş ədviyyatı yeməklərdə tamamlayıcı rol oynamaqla yanaşı, bir çox sağlamlıq faydaları da təqdim edir . Sistemli və dövri xəstəliklərə qarşı faydalarına görə istehlak edilən keşnişin qida rasionunuza daxil edilməsi bir çox sağlamlıq problemlərindən xilas olmağa kömək edir. Keşnişin insan sağlamlığı üçün faydalarını təqdim edirik :
2. Qan şəkərini azaldır: Keşnişin toxumu və ya yağ şəklində istehlakı qan şəkərinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir. Keşniş insulin ifrazını artırdığı üçün xüsusilə 2-ci tip diabet xəstələri üçün faydalıdır. Ancaq qan şəkəri səviyyəsi aşağı olan və diabet dərmanı qəbul edən insanlar üçün tövsiyə edilmir.
3. Ürək sağlamlığını dəstəkləyir: Keşnişin faydaları arasında pis xolesterini aşağı salmaq və qan təzyiqini tarazlaşdırmaq daxildir. Təzyiq və xolesterini aşağı salmaqla infarkt və ürək xəstəlikləri riskindən qoruna bilərsiniz.
4. Xərçəng riskini azaldır: Keşnişin tərkibində immuniteti gücləndirən antioksidanlar var. Zəngin antioksidant quruluşu sayəsində keşniş hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır. Eyni zamanda, keşniş sərbəst radikalları aradan qaldırır, iltihabı aradan qaldırır və sinir hüceyrələrini qoruyur.
5. Yaddaşı qoruyur: Keşniş iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik ədviyyatdır. İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində yaddaşı zəiflədən və Parkinson və Alzheimer kimi sinirləri zədələyən xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir.
6. Həzmi tənzimləyir: Keşnişin tərkibindəki təbii yağ sayəsində bağırsaqlarda həzmi asanlaşdırır və həzm sistemini qıcıqlanmış bağırsaq sindromundan qoruyur. Keşnişin iştahaaçan təsiri də var.
7. İnfeksiyaları aradan qaldırır: Keşniş antimikrobiyal xüsusiyyətlərə malikdir. Təbii tərkibli quruluşu sayəsində xüsusilə qış aylarında tez-tez rast gəlinən infeksiyalarla mübarizə aparmağa kömək edir. O, həmçinin qida yoluxucu xəstəliklərdən və sidik yollarının infeksiyalarından qorunma təmin edir.
8. Dərini təmizləyir: Keşniş də dərinin UV şüalarının zədələnməsini aradan qaldırmağa kömək edir. Yaşlanma əleyhinə təsirə malik olan keşniş dəridəki iltihabı aradan qaldırmağa kömək edir. Bezi döküntüsü kimi dəri problemləri meydana gəldiyi zaman əlamətlərə qarşı sakitləşdirici təsir göstərdiyi bilinir.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az