Ət yeməyənlər üçün proteinlə zəngin 5 qida: Əzələ qurmağa kömək edir


Zülal həmişə bədənimiz üçün vacib bir komponent olmuşdur, çünki o, əzələlərin qurulmasına, toxumaların bərpasına və toxunulmazlığın artırılmasına kömək edir. Vegeterianlar tez-tez zülal tələblərini ödəməkdən narahat olsalar da, orijinal mətbəx həm dadlı, həm də qidalı olan zülalla zəngin müxtəlif yeməklər təklif edir.

Turkustan.az e-saglam.az-a istinadən vegetarianlar üçün proteinlə zəngin 5 qidanı təqdim edir:

Mərci

Mərcimək hər evdə tapılan əsas paxlalı bitkilərdən biridir. Zülal və dəmir və fol turşusu kimi vacib qidalarla zəngindir. Bir fincan bişmiş mərcimək təxminən 15 qram protein təmin edir. Adam başına 1 stəkan bişmiş mərci idealdır. Tam protein əldə etmək üçün onu düyü ilə birləşdirin.

Noxud

Noxud çox yönlüdür. Bir fincan bişmiş noxud təxminən 15 qram protein təmin edir. O, həmçinin liflə zəngindir və sizi daha uzun müddət tox saxlayır.

Soya

Soya əsaslı qidalar vegetarianlar üçün mükəmməldir. Soya parçaları xüsusilə məşhurdur və bişirildikdə 100 qramda 52 qram protein ehtiva edir.

Qarışıq çərəzlər və toxumlar

Badam, fıstıq və qoz kimi qoz-fındıq balqabaq, çia və kətan toxumu kimi toxumlarla birlikdə zülal baxımından sıx və sağlam yağlarla zəngindir. Məsələn, 23 badam 6 qram protein, 2 xörək qaşığı çia toxumu isə 4 qram protein ehtiva edir.

Nə qədər yemək lazımdır: Hər gün bir ovuc qoz-fındıq (təxminən 25 qram) və ya 2 xörək qaşığı toxum. Əlavə qidalanma üçün onu salatların, kəsmik və ya yulafın üzərinə səpin.

Kəsmik

Kəsmik yeməklərin ümumi tərkib hissəsidir və zülal və probiyotiklərlə zəngindir.

Zülalla zəngin olan kəsmik əzələ inkişafını dəstəkləyir və enerji səviyyəsini artırır. Tərkibindəki az yağ sayəsində çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir və eyni zamanda ürək sağlamlığını qoruyur.

Nə qədər yemək lazımdır: 1 stəkan kəsmik. Daha dadlı etmək üçün meyvə və bal əlavə edin.


MANŞET XƏBƏRLƏRİ