İstifadə etdiyimiz yağ növləri ürək sağlamlığımıza böyük təsir göstərə bilər. Bəzi yağlar ürəyimiz üçün faydalı olsa da, bəziləri həddindən artıq istehlak edildikdə zərərli ola bilər.
Məlumata görə, dietoloq Krutika Nanavati işlənmiş qidalarda və fast-fudlarda tez-tez rast gəlinən qismən hidrogenləşdirilmiş yağların ürəyimiz üçün ən pis yağlar olduğunu vurğulayıb. Bu yağlar "pis" xolesterolu artıran və eyni zamanda "yaxşı" xolesterolu azaldan trans yağları ehtiva edir.
Bu balanssızlıq ateroskleroza səbəb ola bilər, burada bədən yağları damarları bağlayır və ürək xəstəliyi riskini artırır.
Xoşbəxtlikdən, daha sağlam alternativlər var. Nanavati, tək doymamış yağları və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə məşhur olan əlavə dərəcəli zeytun yağı istifadə etməyi təklif edir.
Zərərli yağlardan fərqli olaraq, zeytun yağı “pis” xolesterolunu azaldır və ürək sağlamlığını qoruyaraq “yaxşı” xolesterolunu artırır. Fenolik birləşmələri də oksidləşdirici streslə mübarizə aparır, ürəyə fayda verir.
Əslində istehlak etdiyimiz yağlara diqqətli olmaq ürəyimizin sağlamlığı üçün vacibdir. Qismən hidrogenləşdirilmiş yağlar kimi zərərli yağlardan yayınmaq ürək üçün sağlam bir rasion yolunda kiçik, lakin vacib bir addımdır./lent.az