Bu tərəvəzi qətiyyən dondurmayın - ÇOX ZİYANDIR!


Tərəvəz və meyvələrin sağlam quruluşunu qorumaq üçün uzun müddət dondurulduğu və sonra əridildiyi və istehlak edildiyi məlum bir həqiqətdir.

Turkustan.az xəbər verir ki, elə tərəvəz var ki, onu dondurduqda strukturu korlanır və onu istehlak etmək mümkün olmur.

Mövsümdə alınan tərəvəzlərin əksəriyyətini soyuducunun dondurucu bölməsində saxlamaq və sonra istehlak etmək olar. Yerkökü, brokoli, lobya və noxud kimi bir çox tərəvəz gələcək istehlak üçün bu şəkildə dondurula bilər. Bununla belə, tərəvəzlərin dondurulmasına gəldikdə, bir istisna var. Bu müstəsna tərəvəz, əlbəttə ki, dondurula bilər, lakin bir dəfə dondurulub əridildikdən sonra istehlak etmək qeyri-mümkün olur.

Təzə alındıqda dondurulması tövsiyə edilməyən, dondurulmuş və ya konservləşdirilmiş şəkildə satılmayan bu tərəvəz kahıdır.

Digər tərəvəzlərdən fərqli olaraq kahının dondurulması onun daxili strukturunun tamamilə korlanmasına səbəb olur. Bunun səbəbi kahının 95 faiz sudan ibarət olmasıdır. Tərkibində çox miqdarda su olduğu üçün kahı dondurub yenidən istehlak edə bilməzsiniz. Kahının içindəki sular buz kristallarına çevrildikdə hüceyrə divarlarını zədələyir və nəticədə kahı əridilən zaman selikli konsistensiyaya malik olur.

Eyni səbəbdən kahı konservləşdirilmiş formada satıla bilməz. Kahının nəmə olan ehtiyacı onu dondurmaq və ya konservləşdirmək üçün demək olar ki, qeyri-mümkün bir tərəvəzə çevirir. Kahı təzə yarpaq şəklində konservləşdirmək mümkün olmadığından, bəzən bişmiş və qaynadılmış formada konservləşdirilir. Bununla belə, kahını təzə saxlamaq üçün bəzi təbii üsullar var.

Təzə kahı yarpaqlarını saxlamağın ən yaxşı yolu, kahı yarpağını yumadan yarpaqlara ayırıb kilidli torbaya qoymaqdır. Yuyulmuş kahı nəm çəkdiyi üçün qısa müddətdə xarab olur. Bunun qarşısını almaq üçün kahı yuyulmamış saxlamaq və istifadə zamanı yumaq daha yaxşı olardı.

Bağlı torbalar nəm balansını qorumaqla kahının uzun müddət təzə qalmasına kömək edir.

Aytən Yaşar/ Turkustan.az


MANŞET XƏBƏRLƏRİ