Qatıq hər mətbəxdə olan və tez-tez istehlak edilən qidalardan biridir.
Turkustan.az xəbər verir ki, çoxlu faydalı bakteriyaları ehtiva edən qatıq probiyotiklər, zülallar, kalsium, vitaminlər və minerallarla zəngindir. Bəs, hər gün qatıq yeyəndə orqanizmdə nə baş verir?
Qatıq faydalı bakteriyalarla fermentləşdirilərək hazırlanan süd məhsuludur. Bu fermentasiya prosesi südü müxtəlif sağlamlıq faydaları təklif edən probiyotiklər, zülallar, kalsium, vitaminlər və minerallarla zəngin qaymaqlı, kəskin maddəyə çevirir.
Gündəlik pəhrizinizə qatıq əlavə etmək çoxlu faydalar təmin edə bilər. Gündəlik qatıq istehlak etməyin yeddi əsas sağlamlıq faydası bunlardır.
1- ÜRƏK SAĞLAMLIĞINI yaxşılaşdırır
Tədqiqatlar qatığı ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldan bir sıra sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirir, o cümlədən xolesterin səviyyəsini və qan təzyiqini idarə edir.
"Nutrients" jurnalında dərc edilən bir araşdırma, qatıq kimi fermentləşdirilmiş süd məhsullarının daha yaxşı ürək sağlamlığına töhfə verə biləcəyini tapdı.
2- SİMİKLƏRİ VƏ DİŞLƏRİ möhkəmləndirir
Qatıq sümük sıxlığını və diş sağlamlığını qorumaq üçün vacib olan zəngin kalsium və fosfor qaynağıdır.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) qatıqda bol olan bu mineralların sümüklərin və dişlərin möhkəmlənməsində, osteoporoz riskinin azaldılmasında və ümumi skelet sağlamlığının təmin edilməsində mühüm rol oynadığını təklif edir. Qatıq da ÜST-nin ən sağlam qidalar siyahısındadır.
3- Arıqlamağa kömək edir
Journal of Obesity and Metabolic Syndrome kimi jurnallarda dərc edilən araşdırmalar göstərir ki, qatıq iştahı idarə edərək və maddələr mübadiləsini artıraraq çəki idarə etməyə kömək edə bilər. Tərkibindəki yüksək zülal insanların daha uzun müddət tox hiss etməsinə kömək edir, aclığı azaldır və həddindən artıq yeməyin qarşısını alır. Araşdırmalar göstərib ki, qida rasionuna qatıq əlavə etmək çəki effektiv şəkildə tənzimləməyə kömək edir.
4- HƏZMİ YAXŞILAŞDIRIR
Qatıq sağlam bağırsaq mikrobiomunu dəstəkləyən faydalı bakteriyalar olan probiyotiklərlə zəngindir.
Bu mikrobiom həzmdə, əsas qida maddələrinin sorulmasında və mədə-bağırsaq problemlərinin qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.
Qatığın müntəzəm istehlakı bağırsaq bakteriyalarını balanslaşdırmağa, həzmi yaxşılaşdırmağa və şişkinlik, qəbizlik və irritabl bağırsaq sindromu (İBS) kimi problemləri aradan qaldırmağa kömək edə bilər.
5- İmmuniteti gücləndirir
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, qatıqda olan probiotiklər immunitet sisteminin gücləndirilməsində mühüm rol oynayır.
Bu faydalı bakteriyalar antikorların istehsalını stimullaşdırır və immun hüceyrələrini aktivləşdirir, orqanizmin infeksiyalara və xəstəlik törədən amillərə qarşı mübarizə qabiliyyətini artırır.
Pəhrizə müntəzəm olaraq qatıq əlavə etmək, orqanizmin müdafiə mexanizmlərini gücləndirərək xəstəlikləri azaltmağa və zərərli patogenlərlə effektiv mübarizə aparmağa kömək edir.%
6- SAĞLAM SAÇLARI DƏSTƏKLƏYİR
Qatıq saç sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə töhfə verən zülallar, vitaminlər və minerallarla zəngindir.
Qatıqdan müntəzəm istifadə saç köklərini gücləndirir, saç tökülməsini azaldır və baş dərisini qidalandırır. Qatığın tərkibindəki zülallar və əsas qidalar saçın quruluşunu yaxşılaşdırır, sağlam böyüməsini təşviq edir və baş dərisini canlı saçlar üçün lazım olan hər şeylə təmin edir.
7- QANDA ŞƏKƏR SƏVİYƏSİNİ TARAZLAYIR
Qatıq istehlakı karbohidratların həzmini yavaşlatan protein və yağ tərkibinə görə qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə kömək edə bilər.
Şəkərin tədricən qan dövranına salınması qan şəkəri səviyyələrində sıçrayışların qarşısını alır.
Qatıq diabet xəstələri üçün xüsusilə faydalıdır, çünki o, sabit qlükoza səviyyəsini saxlamağa kömək edir və qan şəkərinin effektiv idarə olunmasını dəstəkləyir.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az