Böyük bir beynəlxalq tibbi tədqiqatçılar qrupu müntəzəm olaraq qəhvə içən insanlarda qəhvə içməyənlərə nisbətən daha çox bağırsaq bakteriyasının bir növü olduğunu aşkarlayıb.
Turkustan.az “Nature Microbiology” jurnalında nəşr olunan araşdırmaya istinadən xəbər verir ki, komanda çox sayda xəstənin nəcis və qan nümunələrini, eləcə də böyük tibbi məlumat bazalarındakı oxşar məlumatları təhlil edib. Komanda qəhvə istehlakının bağırsaq biomuna təsirini araşdırıb.
Əvvəlki tədqiqatlar göstərib ki, qida və içki istehlakı bağırsaq biomasına - insanın mədə-bağırsaq traktında yaşayan göbələklər, mayalar və bakteriyalar cəmiyyətinə təsir göstərir. Bununla belə, hansı qidaların sağlam biomun formalaşmasına töhfə verdiyi və hansının zərərli olduğu hələ də yaxşı başa düşülməyib.
Yeni bir araşdırmada bir qrup elm adamı bir qidanın və ya bu halda içkinin bağırsaq biomuna təsiri haqqında daha çox məlumat əldə etməyə çalışıb. Qəhvəni iki səbəbdən seçiblər: birincisi, çox adam içdiyi üçün, ikincisi, ya hər gün içdikləri, ya da heç içmədikləri üçün.
Qəhvə içməyin bağırsaq mikrobiomuna təsirini öyrənmək üçün alimlər Böyük Britaniya və ABŞ-də yaşayan təxminən 22 800 nəfərin və 211 kohortadan daha 54 200 nəfərin sağlamlıq məlumatlarını təhlil etməklə başlayıblar.
Bu, qəhvə içdiyini bildirən və içməyən insanların nəcis nümunələrindən alınan məlumatları müqayisə etməyə və iki qrup arasında bağırsaq biomunda fərqləri araşdırmaq imkanı verib.
Alimlər iki qrup arasında əhəmiyyətli bir fərq tapdılar: Lawsonibacter asaccharolyticus adlı bakteriyanın populyasiyasının ölçüsü. Müntəzəm olaraq qəhvə içən insanlarda bakteriya səviyyəsi qəhvə içməyənlərə nisbətən səkkiz dəfə yüksək olub və bu fərq bütün dünyada davam edib.
Tədqiqat qrupu L. asaccharolyticus-un daha yüksək səviyyələrinin insanlar üzərində hansı təsirə malik ola biləcəyini bilmədiyini etiraf edib. /Cebheinfo.az/