Palma yağı şokoladdan tutmuş çipslərə qədər bir çox işlənmiş qidalarda, həmçinin təmizlik və kosmetik məhsullarda görünür.
Turkustan.az xəbər verir ki, Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatına görə bu yağ xərçəng riski daşıya bilər. İş o yerə çatıb ki, 2014-cü ildə qəbul edilən qanunla Avropa Birliyi palma yağının qida məhsullarında istifadə edildiyini qeyd etməyi məcbur edib. Buna baxmayaraq istifadə etdiyiniz şampun, sabun və ya dodaq boyasında belə palma yağı olub-olmadığını bilmək mümkün deyil.
Bəs palma yağı nədir, necə istehsal edilir?
Palma yağı "Elaeis guineensis" adlanan ağacının meyvələrindən istehsal olunur. Dünyada neft istehsalı üçün ən məhsuldar bitki olduğu bildirilən bu palma növünün 90 faizi İndoneziya və Malayziyada becərilən ərazilərdə rast gəlinir. Bu ağacları Qərbi Afrikadan gəlsə də, yağıntıların və temperaturun yüksək olduğu Asiya və Amerikanın müxtəlif bölgələrində də böyüyə bilər.
İstehsalçılar palma yağına üstünlük verirlər, çünki tərkibində trans yağ yoxdur, ərimə temperaturu yüksəkdir və istehsalı nisbətən ucuzdur. Beynəlxalq ətraf mühit təşkilatı "Greenpeace" deyir ki, supermarket rəflərində gördüyümüz qablaşdırılmış məhsulların yarısı palma yağıdır.
Palma yağı 200 dərəcədən yüksək temperaturda təmizlənərsə, digər bitki yağlarından daha çox kanserogen maddələr ayrılır. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) və Birləşmiş Millətlər Təşkilatının (BMT) Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatı kimi təşkilatlar da palma yağının tərkibindəki kanserogen maddənin yaratdığı təhlükəyə diqqət çəkir.
Bəzi tədqiqatçılar palma yağının yüksək doymuş yağ tərkibinə görə xolesterol səviyyəsini artıraraq infarkt və insult riskini artırdığını bildirirlər. Qızdırılan palma yağının yüksək təzyiqə səbəb olduğu da bildirilir.
Aytən Yaşar/ Turkustan.az