Həftədə neçə dəfə balıq yeməliyik? Faydaları nələrdir?


Ov mövsümü sentyabr-oktyabr aylarında başladı. Dənizdən çıxan kimi piştaxtalara gələn balıqlar süfrələrdə öz yerlərini gözləyirlər.

Ən təzə halında istehlak edilməsi lazım olan balıqların həftədə ən az 2 dəfə mütəxəssislər tərəfindən bişirilməsinin, xüsusilə uşaqların bu vitamindən faydalanması lazım olduğu vurğulanır. Bəs həftədə neçə dəfə balıq yeməliyik? Balığın faydaları nələrdir? Gəlin bu yazıda balığın faydalarına və nə qədər tez-tez birlikdə istehlak etməli olduğumuza nəzər salaq.

Faydaları saysız-hesabsız olan balıq balanslaşdırılmış qidalanmanın bir parçasıdır. Omeqa-3 yağ turşuları, D vitamini və selenium kimi qida komponentlərinin olması balığı daha da cəlbedici edən bir qida halına gətirir.

BELƏ SAĞLAM BALIQ BİŞİRMƏ ÜSULU HANSIDIR?

Bir çox bişirmə üsulu ilə işlədiyimiz balıqların ən çox seçilən forması qətiliklə qızartma olaraq bilinir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, türk xalqının ən çox seçdiyi balıq üsulu olan qızartma üsulu balığın qida dəyərini böyük ölçüdə itirib.

BALIQIN BƏDƏNİMİZ ÜÇÜN FAYDALARI NƏLƏRDİR?

Balıq xərçəng, diabet, xolesterin və ürək xəstəlikləri kimi bir çox xəstəliyə qarşı qoruyucu qalxandır. Tərkibindəki A, B və D vitaminləri sayəsində bütün yaş qruplarından insanların xitab edir. Yaxşı, balıq mövsümünün açılması ilə süfrələrimizi şənləndirəcək zülal qaynağı olan balıqları nə qədər tez-tez istehlak etməliyik?

Araşdırmalar göstərir ki, balıqdakı tirozin amin turşusu depressiyanın qarşısını almaqda təsirli rol oynayır. Tərkibindəki EPA-DHA-nın yuxu keyfiyyətində təsirli olduğu və həftədə bir və ya iki dəfə balıq istehlakının yuxu rejimini idarə edə biləcəyi göstərilmişdir.

Eyni zamanda, müntəzəm balıq istehlakının ölümcül ürək xəstəliklərinə tutulma riskini 36% azaltdığı bildirilir. Həftədə ən azı 2 porsiya (1 porsiya: 100 q) yağlı balıq yemək (tərkibində Omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olduğu üçün) tövsiyə olunur.

Balıq hamiləlik və laktoz dövründə körpənin beyin inkişafı üçün vacib olan qidalar arasındadır və həftədə 350 qr istehlak edilməlidir. Aparılan araşdırmalar nəticəsində mütəmadi olaraq balıq yeyən anaların övladlarının zehni cəhətdən daha uğurlu olduğu görülüb.

Həftədə 2-3 porsiya istehlak edilə bilən balıqlar: 1 porsiya 100 qram olaraq belə təyin olunur.

Hamsi, sardina, qızılbalıq, kambala, levrek, mezgit balığı, alabalıq kimi balıqlar istehlak edilə bilər.

Həftədə 1 porsiya (100 qram) istehlak edilə bilən bəzi balıq növləri aşağıdakı kimi müəyyən edilir:

Qrupçu, Laqos, Mərcan, Tuna.

Pəhriz siyahısında balıq istehlakını vərdiş halına gətirməliyik və həyatımızda baş verə biləcək xəstəliklərə qarşı əhəmiyyətli bir qalxan rolunu oynayan balıqla təmin etmək yaxşı bir seçimdir.

Omeqa-3 yağ turşularının çox olması səbəbindən həftədə ən azı 2 və ya 3 porsiya (150 qram) istehlak etmək lazımdır. Müxtəlif yemək variantları olan balıq; Manqalda, sobada və ya buğlama şəklində istehlak etmək daha sağlam olacaq.

Hazırladı: Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az

Mənbə: haber7.com


MANŞET XƏBƏRLƏRİ