Uzunömürlülüyün sirri qəhvədir, şəkərli olsa belə


Araşdırma nəticəsində məlum olub ki, hər gün müəyyən miqdarda qəhvə içənlər, şəkərdən istifadə etsələr belə, içməyənlərə nisbətən ölüm riski 29 faiz azdır.

Türküstan.azxəbər verir ki, Çinli mütəxəssislər müəyyən ediblər ki, hər gün müəyyən miqdarda qəhvə istehlak edənlər, içməyənlərə nisbətən daha az ölüm riski var. ABŞ-ın "Annals of Internal Medicine" jurnalında dərc edilən araşdırmada 2006-cı ildən bəri 500 mindən çox insanın sağlamlıq məlumatlarını toplayan Böyük Britaniyada yerləşən BioBank-dan 171 mindən çox iştirakçının məlumatları təhlil edilib. Çinli mütəxəssislərin 2009-cu ildən bəri 7 il ərzində apardıqları araşdırmada, hər gün şəkərsiz qəhvə içənlərin, ümumiyyətlə içməyənlərlə müqayisədə ölüm riskinin ən aşağı olduğu bildirilir. Ölüm ehtimalında ən böyük azalma yüzdə 29 ilə gündə 2,5-4,5 fincan qəhvə içənlərdə görüldü. Gündə ən azı 1,5-3,5 stəkan şirinləşdirilmiş qəhvə içənlərin də ölüm riski azalıb. Süni tatlandırıcılardan istifadə edənlər üçün bu tendensiya daha az nəzərə çarpırdı. Şəkərli istehlak rejiminin ölüm riskini azaltdığı ortaya çıxdı, eyni zamanda ani, üyüdülmüş və kofeinsiz qəhvə üçün də oxşar nəticələr tapılıb.


MANŞET XƏBƏRLƏRİ