Dünyada hər il 500 min insanın ÖLÜM SƏBƏBİ - Hər gün yediyimiz... - VİDEO


1911-ci ildən həyatımıza daxil olan trans yağların ildə 500 mindən çox insanın ölümünə səbəb olduğu müəyyən edilib. Bu mövzuda mütəxəssisdən vacib xəbərdarlıqlar gəldi.

Türküstan.azxəbər verir ki,trans yağların insan sağlamlığı üçün son dərəcə zərərli olduğuna, istifadəsinin arzuolunmaz olmasına baxmayaraq, son vaxtlar xüsusilə uşaq və gənclər arasında həddindən artıq istehlak edilən bir qrup yağ olduğuna diqqət çəkən kardiologiya mütəxəssisi Dos. Dr. Serkan Akdağ trans yağların istifadəsinin bir çox qablaşdırılmış qida məhsulunda rast gəlinən ucuz, asan əldə edilən bir maddə olduğunu, qidanın raf ömrünü uzatdığını, qidaların uzun müddət xarab olmasının qarşısını aldığını, yeməyin dadını verdiyini vurğuladı.

TƏBİİ YAĞ QRUPUDAN ÇOX FƏRQLİDİR

Trans yağların xüsusiyyətlərinə görə sənayedə çox axtarıldığını bildirən Dos. Dr. Akdağ, "Biz bunu istəmirik. Çünki trans yağlar insan orqanizmindəki təbii yağ qrupundan çox fərqlidir. Trans yağlar endotel dediyimiz damarın ən vacib hissəsini pozan bir maddədir. Buna görə də trans yağlar damar strukturlarını pozduğu üçün bədənin bir çox orqanlarına, xüsusən də ürək və beyinə zərər verir. Ancaq bir çox xərçəngin yaranmasına səbəb ola bilər. Piylənmə, şəkər və xolesterol dəyərlərimizi artıra bilər. Bu səbəblərdən trans yağların istifadəsini istəmirik. Trans yağlar təəssüf ki, həyatımıza 1911-ci ildə daxil oldu. O vaxtdan bəri onun istehlakı artır".

Trans yağlarla bağlı Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının davam edən layihəsinin olduğunu xatırladan Akdağ, "Bu, əvəzedici bir layihədir. Məqsəd sənayedə trans yağları tamamilə sıfıra endirmək və heç istifadə etməməkdir. İstifadə olunacaqsa, maksimum 2 faizlə istifadə edilməlidir. Biz 2 faizin də istifadə olunmasını istəmirik. Çünki tədqiqatlarda bu 2% istifadə edilsə belə, qeyd etdiyimiz xəstəliklərə səbəb ola bilər. Xüsusilə trans yağlarla bağlı infarkt riskimiz yüksəkdir. Aparılan araşdırmada gündə 5 qramdan çox trans yağların istifadəsinin infarkt riskini 25 faiz artırdığı müəyyən edilib. Uşaqlar, xüsusilə bu fast food istehlakı bu nisbəti ciddi şəkildə artırır. Fast foodda çoxlu trans yağ istifadə olunur. Bir ovuc kartof qızartmasının tərkibində 8 qram trans yağ var. 5 qramdan çox olmaq böhran riskini 25 faiz artırır", - deyə o bildirib.

UŞAQLAR ÜÇÜN HƏYATI XƏBƏRDARLIQ

Dünyada təxminən 500 min insanın yalnız trans yağ səbəbiylə həyatını itirdiyini vurğulayan Dos. Dr. Akdağ sözlərinə belə davam edib:

"Beləliklə, bu, həqiqətən həll edilməli olan bir məsələdir. Onun istehlakına daha ciddi nəzarət edilməlidir. Bazarlarda gördüyümüz bir çox məhsulların tərkibində trans yağ var. Uşaqlara xüsusi diqqət yetirilməlidir. Xüsusilə məktəb yeməkxanalarında və fast food istehlakında uşaq və gənclər tərəfindən istehlak edilir. Uşaqların yediyi hazır dönərlərdən tutmuş şokoladlara, hamburgerlərdən tutmuş fast fooda, çipslərə qədər hamısında trans yağ var. Və onların dərəcələri olduqca yüksəkdir. Təəssüf ki, bu məhsulların bir çoxu yoxlamadan keçmir. Xüsusilə uşaqlarda piylənmə, diabet və yüksək xolesterinin ən əhəmiyyətli səbəblərindən biri trans yağların istifadəsidir. Biz bunu ciddi şəkildə azaltmalıyıq. Uşaqların, xüsusən də gənclərin gələcək həyatlarında ürək, böyrək, beyin, xəstəliklər, piylənmə, şəkər və xolesterin kimi xəstəliklərə tutulmaması üçün indidən tədbir görməliyik".


MANŞET XƏBƏRLƏRİ